`
ISTANBUL, 2013

Savoy Ulus Clubhouse

Developed by Çarmıklı-Saruhan coorporation, Savoy Ulus is a residential complex that consists of various types of apartments all designed to satisfy different types of living. With its modern architectural style as well as exquisite services and facilities, the project breathes new life to the upscale Ulus area, a hilltop district of Istanbul that is home to many apartment complexes built back in the 80s and 90s.

At the centre of the residential complex is the Savoy Ulus Clubhouse – a joint-use sports and entertainment complex, featuring a lounge area, café, multimedia room, swimming pool, spa rooms, fitness and cardio areas, with interiors designed by Autoban.

The elevation of the site was the main determining factor of the architecture of the building and its unique geometry, which has eventually become part of the landscape. Here, Autoban has created an interior shell that is totally in tune with the architecture. In fact, the building’s unique geometry has guided all the forms and materials used all throughout. The result is a myriad of textures and radial patterns that mimic the geometry of the building.

The interior shell distinctively separates itself from the architectural contours of the building by a lighting channel, and becomes a stand-alone structure of its own. Its distance from the architectural frame of the building also makes room for keeping the lighting as well as other mechanical and technical systems out of sight. It is designed at parapet level to create a rather enclosed space of human scale, and made of wood (material changes to two tone marble in the pool and fitness area) to contrast with the concrete structure, and add warmth to the space.

In the lounge area, while signature pieces from the Autoban furniture collection become the main elements of the interior, the transparent library in the centre also becomes the centre of attraction. With its floor-to-ceiling glass walls, the library unit is basically a transparent box, illuminating Autoban’s architectural approach of creating spaces within spaces.

“The Ulus Savoy Clubhouse looks like the kind of place the rest of us will be gathering in 2040.” _THE COOLIST

/i/content/169_1_SAG_SAVOY_1.jpg
  • Total area 200 sqm
  • Client Çarmıklı-Saruhan Coorporation
  • Architecture EAA-Emre Arolat
  • Interior design Autoban
  • Local architect Archer Humphryes Architects
  • Main contractor Misia&Carter Shopfittings
  • Project team Seyhan Özdemir, Sefer Çağlar / Bilal Aydın, Gökhan Uzun, Müge Çakır, Avni Alçın, Sedef Gökçe, Sinem Derindere, Gonca Arık, Kerim Özkan
  • Photography Ali Bekman, Sergio Ghetti

Subscribe to Newsletter

To subscribe newletters please enter your email below and click add.