`
LONDON, 2014

Duck + Rice

A concept by the renowned restaurateur Alan Yau, Duck + Rice is a pub with a Chinese kitchen that sits on two levels in London’s Soho. Using a multi-layered approach, Autoban has created a contemporary design that pays homage to the densely decorated Victorian pubs beloved by Londoners while also incorporating carefully composed and reinterpreted Asian influences.

From the glass façade of the exterior to the metal screens dividing diners into cozy booths inside the space, Autoban incorporated abstracted geometric patterns throughout the space. A mix of opaque and transparent glass divided by aluminum strips creates a modern stained glass effect, which results in a play between inside and outside and lends a richly layered, dynamic surface to the exterior. Inside the restaurant, oversized white tiles with striking blue floral motifs cover the walls and are repeated in sections of the ceiling.

Specially-designed and produced by Autoban for The Duck + Rice, the tiles reference China’s renowned pottery traditions and pay tribute to the iconic blue and white porcelain glaze first used during the Tang Dynasty. The technique of mixing cobalt oxide with water to create this vibrant blue hue is the same technique also used to create traditional Turkish İznik tiles, which are further highlighted and backlit by custom aged brass wall lights with a half chrome bulb.

The ground floor is the pub where four glowing copper beer tanks greet visitors at the entrance, referencing the space’s former use as a traditional British pub and show the restaurant’s emphasis on quality lagers, ales and ciders sourced from traditional brewers. The long, marble bar and a mix of high top tables and low seating with a fireplace and booths are warmed by freestanding wood burning stoves.

A dramatic cast iron staircase leads up to the first floor, which has a casual dining room. A series of banquettes are complemented by rectangular tables with rough honed, richly veined marble tabletops wrapped in a sinuous oak shell with aged brass bases. Beside the front window a large round table seats up to eight guests and features a rotating ‘Lazy Susan’, a common element in Chinese dining that creates a more communal, casual dining atmosphere. Two banquettes have also been placed directly in front of the upstairs windows facing Berwick Street, allowing guests to enjoy a view of the street life outside.

In addition to overseeing the refurbishment of the building and interior architecture, Autoban also created a range of bespoke furniture and lighting for Duck + Rice, including the chairs, barstools, round and rectangular tables, stools and banquettes and sofas with leather and fabric upholstery.

“It takes a visionary such as Alan Yau, to dream up – and deliver ‒ as unexpected a hybrid as the Duck and Rice. His vision is realised by talented Turkish design studio Autoban.” _THE TELEGRAPH LUXURY, APRIL 27, 2015

/i/content/59_1_SAG_DUCKRICE.jpg
  • Total area 497 sqm
  • Client Alan Yau - AAYA
  • Interior design Autoban
  • Local architect Archer Humphryes Architects
  • Main contractor Misia&Carter Shopfittings
  • Project team Seyhan Özdemir, Sefer Çağlar / Kerem Özerler, Zeynep Akten, Duygu Yılmaz, Müge Çakır, Kerim Özkan
  • Photography Ed Reeve

Subscribe to Newsletter

To subscribe newletters please enter your email below and click add.